Tuesday, December 23, 2014

Cine este bucatarul ?

De multe ori daca ati avut ocazia sa intrati intr-o bucatarie sau restaurant v-a sarit in ochi o persoana deosebita fata de ceilalti angajati : acela este bucatarul .Rolul lui este esential intr-un restaurant .Din pacate in Romania acesti oameni nu sunt pretuiti suficient de bine .Munca lor este enorma si foarte solicitanta din punct de vedere psihic si fizic .El tebuie sa fie inzestrat cu multa rabdare si intelepciune .Fiecare decizie a lui poate sa ii aduca declinul sau succesul .Vedem pe la Tv tot felul de parveniti care se numaesc bucatari sau "chefi" lucru aberant .Si sa vedem in cele ce urmeaza cum trebuie sa fie tinuta unui bucatar .In primul rand un bucatar trebuie sa fie impecabil , nu conteaza culoarea hainelor , el trebuie sa fie o figura impunatoare serioasa si care sa nu exprime aspect de neingrijit .
Si sa incepem cu tinuta lui .In primul vorbim de incaltamainte  care trebuie sa fie facuta dintr-un material rezistent comod  care sa nu il lase cu picioarele goale asigurandui protectie impotriva diferitelor accidente nedorite cum ar fi varsatul de apa fiarta , ulei incins ,scapatul din mana a diferitelor obiecte grele , totodata bucataria nu este locul unde mergem la plaja ca sa stam cu picioarele goale , sosetele sunt obligatorii .Pantalonii trebuie sa fie lungi si in cel mai rau caz 3sferturi .Este indamisibil ca intr-o bucatarie sa te prezinti in pantaloni ce stau deasupra genunchiului .Sortul este acel elemnt care apara tinuta corporala de petele generate de mancare el trebuie sa fie lung si sa ii acopere o mare parte a corpului .Tunica este practic haina care iese cel mai mult in evidenta ea poate avea diferite modele .Ce trebuie sa remarcam noi la acest aspect : in primul rand haina trebuie facuta dintr-un material care sa nu fie supraelastic pentru ca poate provoca iritatii si mirosuri neplacute , deasemenea manecutele pot fi de dimensiuni diferite insa sa nu atarne prea mult , gulerul trebuie sa fie la baza gatului si nu cu anchior foarte mare , este foarte important ca sa se vada cat mai putin aspect corporal , nu poti aparea cu o haina deschisa la gat si ca barbat sa ti se vada parul , sau ca femeie sanii , aceste lucruri sunt inadmisibile si dezgustatoare .
Si am ajuns la partea cea mai interesanta zic eu si cea mai controversata si anume aspectul fizic .Este foarte important ca un bucatar sa fie ingrijit si la nivel capilar si facial .Parul este cel mai dezgustator lucru mai ales cand il gasesti in mancare .Parul este un agent patogen veritabil pentru ca el transporta microorganisme si bacterii care pot fi ingurgitate cu o foarte mare usurinta .Este regretabil  ca astazi in media se promoveaza pletele in bucatarie .Bucataria nu este spatiul de circ sau parada modei .Noi suntem datori sa sanctionam acest comportament inadecvat .Acoperamantul capului se face fie printr-o boneta fie printr-un saculet de unica folosinta , deasemenea pentru barbati este esential sa evite parul de pe fata , cat mai scurt deasemenea si parul din cap .
Sunt interziste caciulile si articolele de lana sau mohair ele pot lasa urme si scame  lucru neplacut .In bucatarie de principiu nu se folosesc prosoape pentru ca ele pot lasa urme si scame se recomanda folosirea de servetele care nu se dezintegreaza .Igiena corporala a unui bucatar presupune multe lucruri mai putin obisnuite .Un bucatar nu trebuie sa miroase a deodorant , in bucatarie mirosurile de deodorante nu sunt binevenite pentru ca sunt alimente care imprumuta usor mirosurile , exsista pe piata astazi multe solutii cosmetice fara miros si eu le recomand .Materialele textile folosite trebuie sa fie racoroase si care sa nu permita scurgerea de transpiratie.Transpiratia poate fi uneori acida .O transpiratie acida presupune multa apa dar si un miros intepator , acesta este semnalul unei probleme de sanatate .In momentul cand  avem astfel de probleme inseamna ca pierdem anumite saruri minerale in exces si este recomandat medicul .Deasemenea bucatarul trebuie sa fie clinic sanatos sa nu detina boli patologice si cutanate si sa nu fie purtator de virusi . Un lucru foarte important in bucatarie sunt interzise bijuteriile , inele bratari si tot felul de lanturi si articole de agatat la gat si la mana , ele aduna mizerie si aceasta poate ajunge in mancare.In foarte multe emisiuni culinare se vad aceste lucruri. Acestea nu sunt conceptii invechite cand este vorba despre mancare servita clientilor este important sa stim normele de igiena , in casa lui fiecare poate sa faca ce vrea insa in exterior ne confruntam cu oameni cu sensibilitati diferite .Cam acestea in mare sunt putinele recomandari cu privire la tinuta unui bucatar intr-o bucatarie
https://www.facebook.com/pages/Adrian-Butnariu/310784695795589?ref=bookmarks

No comments:

Post a Comment

Va multumesc !