Tuesday, June 14, 2016

Testul suprem si pretul unei realizari ce se vrea a fi un succes

Am scris aceste randuri aducandu-mi aminte si comportandu-ma exact ca atunci cu mintea de atunci .
Si atunci a fost asa: am terminat scoala generala si am simtit nevoia sa fac ceva util.Nu am fost un elev stralucit  dar am supravietuit .M-am inscris la scoala profesionala si am ales profilul de alimentatie publica .Primul stagiu l-am facut la Hotel Trotus cel mai mare complex de alimentatie publica din oras .Aici am cunoscut oameni deosebiti care m-au format si de la care am invatat bazele bucatariei , aveam 14 ani si incepusem deja sa ma comport ca si un angajat , programul era program , nuntile erau nunti , mergeam si in vacanta la practica din dorinta de a cunoste cat mai mult.Tin minte ca exact in prima zi de practica sefa bucatareasca pe nume Dana m-a pus sa sterg marginea unei ferestre din bucatarie si in timp ce eu moscoseam acolo vine langa mine si imi spune “cocosel ! Daca nu faci treaba cum trebuie ai belit p--- cu mine!” deja ma luase cu transpiratii intre timp aflasem ca dansa a fost una din prietenele lui tata din copilarie si relatia a devenit altfel. Programul era de 6 ore insa eu stateam 8 mai mult nu aveam ce face acolo , spalam vase si stergeam frigidere de imi venea acru , completam grafice si trebuia sa fiu atent la temperatura .Abia asteptam sambata sa vina nunta sau eveniment ceva ca sa pot sa lucrez cu toata echipa .Tot ce insemna legume pe mana mea cadea , tin minte ca odata au adus 3 saci cu cartofi foarte marunti ce trebuiau curatati si copti cu cascaval, foarte plictisitor si demotivant pe la sfarsit au mai venit sa ma ajute .Erau majoritar femei ,de fapt pana pe la 27 de ani am lucrat numai cu femei .Pentru mine horor , pentru ca sunt rele galagioase si foarte alintate .Plecam cu traista plina dimineata cu tot felul de gustari si ce ramanea si era bun de mancat ,aveau grija sa imi faca mereu pachet nu uit asta toata viata .Am fost solicitat sa merg si in vacanta si am acceptat , la vremea respectiva se facea club de noapte cu gagici goale ce dansau la bara intr-o sambata vazusem si eu ce inseamna acest lucru. Dupa 7 sapatamani a venit iar partea de teorie si s-a facut vara .Vara stagiul de practica se facea la mare aici alta viata .Am mers la Costinesti impreuna cu un grup de la scolile de ucenici eram multi cred ca vro 20 .Terasa Radio Vacanta ne-a primit cu bratele deschise.
Din prima zi ne-a pus la munca .Ce era acest loc in anul 2001? O fabrica de bani unde se faceau 10000lei pe zi adica 100.000.000 lei cum era atunci .Pizza, hamburgeri , salate, gratare , cartofi prajiti , hamsii si kebab.
Se lucra 12 ore cu 12 si cand se schimba tura se lucra 18 ore , o saptamana de zi una de noapte .La 15 ani am intrat in focul muncii si am simtit pentru prima data ce inseamna disciplina si programul de noapte .Conditiile erau jalnice , nu aveai toalete , nici macar apa potabila corespunzatoare , peste tot era plin de gandaci de bucatarie si eu am fobie la insecte .Stateam in picioare tot timpul facusem bataturi in talpi.Mi s-a dat sarcina sa framant aluatul de pizza , framantam 20kg de faina de 5 ori pe zi, pe atunci nu erau malaxoare le framantam cu pumnii .Asa de cald era incat curgea apa de pe mine si dupa ce ma ridicam de acolo era balta in locul unde stateam .Daca aveti copii acasa care au 15 ani incercati sa vedeti cum arata pumnul unui astfel de copil .Am facut rani si am fost nevoit sa framant cu punga trasa pe mana ca nici manusi nu erau .Patronul de acolo era asociat cu 2 arabi , acestia aveau 2 angajati cu care m-am imprietenit insa prietenia asta m-a costat o alta sarcina in plus adica alte zeci de kg pulpe de pui pentru dezosat, atunci am invatat cum se dezoseaza pulpele de pui si pieptul de pui deasemenea am avut ocazia sa invat filetarea pestelui.De la dezosat am facut o batatura care m-a macinat pana la os.  Cu unul dintre ei am povestit mai multe el a fost impuscat de autoritati vorbim de regimul lui Saddam Hussein. Acesti asociati arabi aveau cate o nevasta si alte bagaboante prin statiune , unul dintre ei era ochelarist si era musulman nevasta-sa purta capul acoperit .Din punctul meu de vedere era o siloasa si o zabaloaza numa figuri  eu fiind mai rabdator mereu venea la mine si ma punea sa ii curat hamsii  si sa ii spal pe fiecare in parte deoarece facea o salata care suna cam asa in traducere “rahzen” asa am perceput-o.Era o salata cu hamsii ,ardei ,foarte mult pratrunjel ,rosii, castraveti ridiche, sare si piper si cam atat, nu consumau carne de porc. Sclifosita avea fixuri mai ales la spalatul legumelor si paharelor  a fost pentru prima data in viata mea cand am spalat rosii cu detergent de vase in gandul meu putea sa faca clabuci la gura. Cand lua un pahar sa bea apa intotdeauna il mirosea sa nu aibe miros de detergent si il mai clatea si ea de vro 10 ori .Asa de aroganta ce era fata de noi incat atunci cand ochelaristul o chema sa mearga acasa o fluiera ca pe vite se auzea de departe din parcare  si imeidat se conforma . Al doilea arab era mai libertin si foarte ingaduitor nevasta-sa  ea era foarte rea si mereu isi dadea aere de sefa vroia sa fie servita la timp si fite de acest gen , isi permitea ca eram copii .Asa de demnitate mare ce avea incat sotul ei o insela in fiecare seara cu toate panaramele si betivele de prin statiune .Concluzia mea a fost ca aceste femei nu erau respectate si ele refulau in personalul din acea locatie .Mancarea pentru personal erau resturile din transat insa uneori nimic nu se putea manca , eu nu mancam mai nimic de acolo aveam niste banuti la mine stransi din ciubucurile de pe la nunti  si imi cumparam mereu lapte si fructe .Tin minte odata ca au bagat pulpe de pui la cuptor si le-au scos afara cu oua de muste eclozate. 3 luni la foc continu parca eram un robot si ca necazurile sa nu se tina departe de mine eu eram singurul care nu aveam loc in pat sa dorm. Dormeam cate 6 in camera si erau doar 4 paturi .Eu dormeam pe jos si de obosit ce eram cand cei din pat se dadeau jos calcau pe mine ca pe un covor si eu nu simteam nimic , am ales sa dorm pe hol era o canapea acolo si dormeam acolo.Dormeam pe jos nu ca nu exsista posibilitatea sa dorm in pat dar unul dintre angajati cu o arognta esita din comun nu lasa pe nimeni s adoarma in patul lui si facea mereu scandal .Dimineata era plin de muste acolo unde era canapeaua. Grija mea nu era cum sa fac sa cap mai repede de la pracica si sa umblu teleleu prin statiunea eu trebuia sa stiu ca trebuia sa ajung repede la cazare sa imi pun hainele la spalat mai exact sa le inmoi sa fac un dus cu apa calie si apoi sa le si spal ca apoi sa ies afara undeva prin curte si sa le intind la uscat .Eram singurul care purtam uniforma corespunzatoare si de culoare alba. Paractica- pat , practica -pat  si tot asa ca un robot cand ma culcam nici nu realizam cand trecea timpul .Sclavi in toata regula!Ziua in care am fost intampinati cu o masa bogata nu o pot uita niciodata.Aveam un coleg Bogdan  care era pofticios si care mereu ii era foame , si in aceasta zi el era cel mai fericit .Asezandu-ne la masa unde erau asezate platourile cu pui la rotisor am constatat imediat ca de fapt era o mare teapa .Carnea era stricata  insa cel mai pofticios dintre noi cu ochii plini de lacrimi a inceput sa se infiga cu dintii in puii rumeniti , atunci noi toti i-am luat fortat din gura carnea .Eram rupti de foame si nimeni nu stia sa gateasca , trebuia facut ceva  si am luat eu initiativa de a gati pentru personal inca aveam 15 ani , lucrurile nu s-au schimbat foarte mult insa tot mai era o consolare , ciorba era mereu aceiasi din ciolane de pui iar tocanita de cartofi era mereu facuta cu rantas de faina , macar era ceva gatit .Am vazut in acest stagiu ce inseamna compromisul si am deschis ochii si mi-am dat seama ca lumea este rea si perversa .Femeile faceau compromisuri si asta nu imi placea mai ales cand era vorba despre elevele  de scoala .Desfraul era in floare iar cei cu bani ademeneau fetele naive in patul lor netinand cont de varsta.Insa se pare ca Divinitatea a facut intr-un fel dreptate.Intr-o zi in care nimeni nu anunta nimic masina pe care patronul o cunducea s-a rasturnat in mod stupid peste acesta si asa si- a gasit sfarsitul , s-a ales praful de afacerea lui . In anul urmator patronul de la Hotel Trotus m-a vrut la vila sa de protocol din Eforie Nord unde se adunau toti ghertoii petrolisti numai cu mofturi si arogante , acolo a fost mai linistitor din cauza ca era program bine stabilit cu unele exceptii cand mai venau "gasti" pe la 2 noaptea si trebuia sa ma trezesc impreuna cu personalul sa le facem de mancare dar ne si plateau pentru servicii eram un fel de servitori macar ne mai scapau cate un cascaval ca la niste soricei.A fost bine pentru mine atunci am avut ocazia sa vad mai multe lucruri despre protocoale .Anul urmator nu am mai facut practica pentru ca era an final examenul a fot una din cele mai mari presiuni pentru ca pentru prima data in viata mea am coordonat o echipa .A fost un hells kitchen adevarat fara scenariu .Tema a fost restaurant cu specific pescareasc aceeiasi tema ca si cea pentru proiectul meu de examen .Un proiect ce trebuia sa contina 20 de pagini minim iar cei care faceau o lucrare originala erau trecuti direct cu 10 eu am avut o astfel de lucrare si a fost singura .La examen am avut comisie de profesori de specialitate inclusiv domnul director .Am avut : plachie de peste , ciorba de peste , saramura de crap,somon la gratar ,am fost chemat sa dau explicatii de mai multe pentru niste  preparate si la urma am fost pus sa dau note lucrul cel mai greu dar trebuia sa iau o decizie si mi-am asumat chiar daca s-a lasat cu plansete .
Primul meu loc de munca a fost intr-un rstaurant o bodega mai exact unde am stat doar 2 luni acolo administrator era o hoata care a furat tot ce se putea fura imediat dupa revolutie .A fost sefa de sala la un restaurant din Onesti si dupa revolutie a praduit tot. Avea beciul tictist incepand de la tacamuri pana la scaune si mese.Facea ciorba vro 50 kg si apoi o congela cand venea comanda o taia ca pe tort si o incalzea .Era clara treaba nu era ce vroiam eu .Am plecat de acolo si m-am angajat la un rus Serghey il chema avea un restaurant pe unde isi mai facea veacul tata cand mergea la baut imediat ce scapa de la servici , restauratul era in drumul lui .Acolo am stat un an insa nivelul de suportabilitate era prea jos .Pe langa faptul ca spalam vasele si facem smotru mai trebuia sa merg si in spatele restaurantului sa fac curatenie la cainii ce pazeau locatia .Femeile acelea de acolo numai figuri si impresii de mari bucatarese si ele erau niste taranci inbacsite sau cel putin asa le percepeam eu poate ma inselasem .Mereu imi dadeau peate nas :”meseriea se fura nu se invata!” se intorceau cu spatele ca nu cunva sa vad eu ceva .Niste proate intr-un cuvant .Cate-va povestiri destul de amuzante de acolo.....
Acolo era o contabila o gestionara mai exact care candva a fost barman si iubea foarte mult cateii , cateaua care era in spate a facut un pui, Rex il chema si ii mai dadea drumul prin sala seara imi era si mie drag si a intrat in bar si si-a facut nevoile si ea ce face... ia un servetel si il apasa cu degetele ca sa absoarba de pe podea mizeria il strange si il arunca la gunoi apoi cu aceleasi degete isi sterge colturile gurii ca ii erau uscate .Acesta contabila era o intepata si o aroganta ma punea mereu sa canteresc ciorba si cartofii odata curatati si odata necuratati , control la sange nu asa noi ii spuneam “Chioara” sau “Chiwawa”. Dar se pare ca si-a gasit nasul caci intr-o zi a venit un client mai vechi care o cunostea de pe vremea cand era barmanita si stia ca muta vinul casei in sticla de vin inbuteliat si pacalea clientii si o vede cum se ratoia la una din colege cu figurile ei de mare sefa si atunci clietul o striga :”hei! ochelarist-o esti sefa acum nu!” si ea cu tupeu :”da sunt care este problema?” la care i se raspunde:”tu esti sefa p--ii! asta esti” in clipa aia noi eram cu capul pe sub mese nu mai puteam de ras ea repede a fugit in birou de rusine . Intr-o zi in timp ce faceam curat in spate la catei nevasta patronului care era contabila ce tinea gestiunea firmei vine acolo si butoneaza telefonul , Serghey murea de fazele astea si deodata aud urlete din birou si eu nestiind ca dansa era pe lanaga mine zic asa cu murmur “ce dracu ai de urli asa!” la care ea vine si imi spune:” la mine tipa tu! Ca stau pe telefon toata ziua ! Da-i pace !” eu am ramas cu gura cascata .Poftim cultura! Una din bucatarese facuse cozonac acaa pentru sefi si il cam rumenise , doamna vine si ii spune sotului: “ce dracu ati facut de ati ars asa de tare cozonacul?” raspunsul a venit foarte transant :“am facut si noi o partida de sex.....“ “ei nici chiar asa!”raspunde sefa.Era putin neimplinita saraca ca Serghey avea 200kg si venea tarziu in noapte acasa facea multa munca de birou . De boboteaza a venit sa ne stropeasca cu Aghiasma si avea o crenguta cat o scobitoare si un bidonel de apa si stropea prin bucatarie spunandu-ne :“daca tot nu am facut sex azi noapte macar sa va stropesc cu putina Aghiasma” scopul era de fapt sa stim noi ca nu e implinita la pat .Dupa un an am plecat pentru ca devenise insuportabil si nu imi placea ce faceam plus ca am fost nevoit sa plec la inmormantarea bunicii mele care m-a crescut pana la 7 ani si fiindca nu am anuntat personal conducerea dar am lasat vorba celorlalti am fost amenintat ca daca se mai repeta voi fi dat afara si deja incepusem sa imi caut alt loc de munca. Apoi ma imbrobodisem cu o prietena de-a matusii mele ce-i drept m-a dus la o specializare in Bucuresti la o patiserie unde am invatat multe chiar daca cei de acolo ne faceau moldoveni prosti si in toate felurile , dar si eu i-am facut imputiti si inculti ca merg pe strada si sunt cosurile goale si pe margine mucuri de tigara si hartii dar asta la sfarsit asa ca sa nu mi-o iau in bot .Pe mine de acuma incepuse sa ma doara in cot de vorbele unora si ale altora ,aveam 20 de ani. Incepusem treaba la aceasta prietena a matusii si faceam chifle pentru fast- food vanzarea era mediocra dar si patroana era cu capu .Cand incepusera sa creasca vanzarile venea si imi spunea daca am face macar cu 100 lei mai mult si culmea ca faceam apoi venea iar daca am face macar cu 100 lei mai mult si tot as pana m-am enervat si i-am zis “lasati-ma cu vanzarile dumneavoastra si stai dumneata si multiplicat-i banii pana iti vine acru...” Dupa 6 luni gata am plecat si de acolo.M-am dus la unul care avea un lant de restaurante in tot orasul , un ghertoi PSD-ist implicat pana in gat in toate asociatiile ce erau subordonate partidului .Dupa 3 luni vaznd ca m descurc si sunt priceput mi sa dat o locatie undeva la intrarea in parc, programul meu era o saptamana 3 zile pe saptamana si una 4 zile cu focusare pe Vineri , Sambata si Duminica , toti sefii de partid la nivel local impreuna cu primar si prefectul veneau acolo pe capul meu si stateam pana pe la 3 noaptea dupa protocoalele lor .Am avut o bafta la protocoale pline cu grasime de nici eu nu mai stiu ce era de capul meu .Mancare multa fratilor , pui la ceaun ,mamaligi ,tochituri , carnati , muschi de porc , tot felul de aperitive , rulade de pui si de porc asa ca pentru ghertoi. Aveam un sef de sala alcoolic care nu stia pe ce lume traieste si care a ajuns un boschetar ma intalnesc cu el mai mereu si cerseste bani de la mine e complet desfigurat si imbatranit imi fusese profesor de istorie la scoala e mai lunga povestea  am sa o redau si pe aia cu alta ocazie .Cam dupa un an se anuntase un post liber in Mall-ul din Onesti la un restaurant cu specific italian si am acceptat sa intru acolo si intradevar 8 ani de zile acolo mi-am desfasurat activitatea , patronul m-a cam lasat sa fac ce doresc eu fara sa imi interzica unele lucruri si fara a ma abate de la specificul restaurantului suntem in relatii foarte bune si acum .Restaurantul era un spatiu cu chirie si s-a inchis acesta a si fost motivul pentru care activitatrea mea a incetat in acel loc .Este o poveste care necesita alta pagina .Urmeaza povestea de la Horeca school Brasov dar am sa-i dedic o alta pagina.Sunt multe detalii care poate imi scapa dar le voi mai completa pe parcurs .Nu stiu daca cele amintite sunt secretul succesului insa prin asta am trecut pana sa ajung sa fiu stapan pe situatie.Multi tineri viseaza si este dreptul lor insa visele devin realitate prin munca si perseverenta prin ascultare si loialitate si prin daruire si pasiune !

No comments:

Post a Comment

Va multumesc !